sobota, 31 października 2015

Mega puszysty i delikatny sernik waniliowy

Idealny dla smakoszy puchatych i delikatnych serników.
Prosty i przepyszny :)



Składniki (na tortownicę 24 cm) :

- 1 kg sera twarogowego (u mnie waniliowy z Biedronki) 
- 6 jaj 
- 150 g masła 
- 3/4 szklanki cukru 
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej 
-ew. laska wanilii (gdy mamy zwykły ser twarogowy)


Spód:

- paczka herbatników
- 2 płaskie łyżki kakao
- 100 g masła

Polewa:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 50g masła


Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc brzegi, nada to sernikowi ozdobną fakturę. Piekarnik ustawić na 180 st.

W blenderze kruszymy herbatniki, dodając rozpuszczone masło oraz kakao. Tak przygotowanym spodem wypełniamy dno tortownicy.

Białka starannie oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając po łyżce połowę cukru. W większej misce utrzeć żółtka  z pozostałym cukrem, aż masa stanie się bardzo jasna. Do ubitych żółtek dodać ser oraz ew. wnętrze z laski wanilii, przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Masę zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie łyżką dodawać porcjami pianę. Wmieszać ją delikatnie do połączenia składników. Przelać masę do wyłożonej papierem tortownicy. Piec około 65 - 75 minut. Gdyby ciasto szybko się rumieniło, należy je przykryć z wierzchu folią aluminiową. Zostawić sernik do lekkiego ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. 


Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku nad gotującym się wrzątkiem, dodając masło, chociaż ja polecam szybszą i łatwiejszą metodę - wstaw pokruszoną czekoladę z masłem do mikrofalówki na ok 2 minuty, po wyciągnięciu dokładnie wymieszaj.  Wylej na środek ostudzonego sernika, rozprowadź ku brzegom przy pomocy łyżki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.  



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz